Zafer Yıldırım | 21 Mart 2021 Pazar | 4897 |
Doksanlı yıllarda herkesin aklına bir yazılım fikri gelmeye başladı. Bu furya ikibinli yıllarda artarak devam etti. Günümüzde ise herkesin onlarca yazılım fikri var. Yazılım mesleğim olduğu için bu soruyu her gün duyuyorum. Fikrimi ya da bir geliştiriciye parasını ödeyerek yazdırdığım yazılımı nasıl tescil ettirebilirim?
Ettiremezsiniz!
Fikirler korunmaz. Fikirler tescillenmez.
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ sitesinden olduğu gibi yazıyorum.
SORU: Bir fikrim var. Bu fikrimden hareketle bir bilgisayar programı yazdırttım ve ücretini de ödedim. Bu programı kendi adıma tescilletmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Fikirler korunmaz. Fikirler tescillenmez. İsteğe bağlı kayıt-tescil işlemleri de, fikirler üzerinden değil, fikirler sonucu meydana gelmiş fikir ve sanat ürünleri yani eserler üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemler, korumaya yönelik olmayıp, sadece meydana gelen eserin eser sahibini belirlemeye kolaylık sağlayan beyana dayalı işlemlerdir.
SORU: Bugüne kadar dünya üzerinde uygulanmamış bir fikrim var. Bu fikrimin korunması ve kimse tarafından kullanılmaması için tescillemek istiyorum. Nasıl başvuru yapmalıyım?
CEVAP: Bilgisayar programının ve/veya veritabanının eser sahibi, onun kaynak kodlarını yazan kişi ya da kişilerdir. Programın ve/veya veritabanının kayıt-tescili için sadece bu kişiler başvuru yapabilir. Bir bilgisayar programının herhangi bir öğesine temel oluşturan düşünce ve ilkeler eser sayılmadığından siz başvuru yapamazsınız.
Kaynak : http://www.telifhaklari.gov.tr/Genel-Sorular